Petőfi Sándor mellszobrával gazdagodott városunk Hozzáadva: 2023-11-15

A mai nap folyamán Kondoros Város Önkormányzata és a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat szervezésében, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, költőóriásunk szobrának leleplező ünnepségére került sor. Összegyűltünk, hogy megemlékezzünk nemzetünk nagyjáról, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjáról, Petőfi Sándorról. A bicentenáriumi emlékév nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy újra felfedezzük azt a páratlan tehetségű költőt, aki rövid élete során egy egészen fantasztikus életművet alkotott.
Percnyi pontossággal abban az időpontban, amikor a Petőfi István Általános Iskolánk előkertjében kezdetét vette volna szoboravató eseményünk, záporeső vette kezdetét, így ünnepségünket a felső iskola aulájában tartottuk meg, ahol beszédemet követően Lezsák Sándor alelnök úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Eseményünket tovább színesítette Szabó Zoltán kisdiákunk, a Csabai Színistúdió növedékének szavalata, valamint az általános iskola kamarakórusának zenei előadása.
A Petőfi 200 emlékév kapcsán, a Fehérliliom Népfőiskola szervezésben, a 6. a osztályos tanulók a tegnapi nap folyamán irodalmi vetélkedőn mérhették össze tudásukat, melynek eredményhirdetésére a rendezvényünk alkalmával szintén sor került.
Ünnepségünk megkoronázásaképpen Lezsák Sándor alelnök úrral és Herczeg Tamás képviselő úrral lelepleztük a számunkra oly sokat jelentő köztéri alkotást, melyet ezt követően Tuska Tibor evangélikus lelkész úr áldott meg.
Valamennyien büszkén mondhatjuk, hogy a Petőfi család több szállal és több szálon kötődik Kondoroshoz. Éppen ezért mérhetetlen öröm számunkra, hogy költőóriásunk születésének 200. évfordulóján, emberi és költői nagysága előtt tisztelegve, Lantos Györgyi szobrászművész által elkészített Petőfi Sándor mellszobor kapott helyet az általános iskolánk előtt.
Kondoros város polgárai nevében a szobor állítás kezdeményezéséért és a mellszobor elkészíttetéséért ezúton is hálás szívvel mondok köszönetet Lezsák Sándor Úrnak a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnökének, a Magyar Országgyűlés alelnökének.
Ígérjük, hogy megbecsüljük, vigyázni fogunk rá és megőrizzük az utókornak.

 

További képek a galériában megtekinthetőek:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/gallery&gallery_id=408

A rendezvényen készült videófelvétel az alábbi linken megtekinthető:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/video&video_id=282