Lelepleztük a "Mindenki kopjafáját" Hozzáadva: 2022-10-20

Nagy megtiszteltetés ért ma minket, ugyanis a délután folyamán Balogh Zsigmond fafaragó, népi iparművész által elkészített „Mindenki kopjafáját” lepleztük le városunk temetőjében. Zsiga bácsi évtizedek óta a kondorosi népi iparművészet értékeinek hagyományait ápolja. Olyan alkotásokat, szobrokat készített-készít, melyek kapcsolódnak Kondoros történeti és népművészeti hagyományaihoz. A köztereken számos alkotása megtalálható, melyek közül kiemelkedik az Evangélikus templomkertben található Reformáció 500. évére készített kopjafája is. Büszkék vagyunk rá, hogy az idei évben életműve és művészeti munkássága települési értékké lett nyilvánítva.
Ahogy Zsiga bácsi elmondta, aktív művészi munkásságának befejezését megelőzően nagy álma volt, hogy megfaragja a „Mindenki kopjafáját”, melynek szimbolikus jelentése van. Az alkotás egyben ábrázolja a nőt, a férfit és a gyermeket, valamint a lélek örök álmát. De egyben kitért arra is, hogy a művön helyett kapott az elmúlás szimbóluma is, mely egyben az új életet és a teremtést foglalja magába.
E nemes alkotás leleplezést követően Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg a már elkészült művet, melynek önzetlen felajánlásáért ezúton is hálával és köszönettel tartozunk Zsiga bácsinak. Ígérjük, hogy megbecsüljük, vigyázni fogunk rá és megőrizzük az utókornak.

További képek a galériában megtekinthetőek:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/gallery&gallery_id=357&page=2

Az eseményen készült videófelvétel az alábbi linken megetkinthető:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/video&video_id=256