Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján Hozzáadva: 2021-06-04

Kondoros Város Önkormányzata és a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház ma, a Nemzeti Összetartozás Napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján megemlékezést tartott, a tavalyi évben széles körű összefogás eredményeképpen megvalósult és átadott Trianoni Emlékműnél. Június negyedike trianoni tragédiája 2010-ben, a nemzeti összetartozás törvénybe foglalásával nyert új értelmet. Ez az emléknap méltó arra, hogy tanúságot tegyünk a magyarság összetartozása mellett, a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egysége segítségével. Hagyományaink ápolása és a nemzeti összetartozás érzése évszázadok óta generációkon átívelő örökségünk, ez adja ma is a magyarság megmaradásának erejét.

Köszöntő és megemlékező soraimat követően Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Zuberecz Tibor, a Trianoni Emlékbizottság elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévő megemlékezőkkel. Az ünnepi műsorunkat Arany Álmos és Arnótszky Orsolya szavalata, Kozák Éva, Dobos Hanna és Kozsuch Adél hegedű- és ének előadása színesítette. A városi megemlékezésünk méltó zárásaképpen a Trianoni Emlékmű lábánál helyeztük el a tisztelet koszorúit és mécseseit.

Reméljük, hogy az eltelt 101 év már begyógyította valamennyire a sebeket, és a gyásznap átfordulhat az újrakezdés esélyének ünnepére. A mai napon, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján mutassuk meg közösen, hogy 101 éve határtalanul itthon vagyunk, szerte a Kárpát-medencében!

Arra kérek mindenkit, aki teheti, gyújtson gyertyát és hajtsa meg fejét az igazságtalan trianoni békediktátum 101. évfordulójára.

"Percre se feledd, hogy testvéred

minden magyar, bárhol is éljen."

További képek a galériában megtekinthetőek:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/gallery&gallery_id=257