Kerékpáros szemléletformálás projektindító sajtótájékoztatója Kondoroson Hozzáadva: 2019-04-10

Kondoros Város Önkormányzata, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata, Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata és Kardos Község Önkormányzata alkotta Konzorcium a „Kerékpárút fejlesztés Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Békésszentandrás településeken” című TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00011 azonosítószámú projektben, 500.000.000 Ft, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült, ennek kapcsán a mai nap folyamán egy projektindító sajtótájékoztatóval egybekötött programbemutatóra került sor a Petőfi István Általános Iskola tantermében. A megjelenteket Gyebnár Péter, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa köszöntötte, majd Herczeg Tamás és Dankó Béla országgyűlési képviselők valamint Brlás János Kardos község polgármestere, Molnár József Csabacsűd nagyközség polgármestere, Sinka Imre Békésszentandrás nagyközség polgármestere és jómagam foglaltuk össze gondolatainkat a fejlesztés kapcsán.
A projekt keretében Kondoroson 3,414 km kerékpárút építés, Csabacsűdön 1,5 km kerékpárút korszerűsítés, Kardoson 2,95 km kerékpárút korszerűsítés, Békésszentandráson 1,15 km kerékpárút építés valamint 385 m korszerűsítés valósul meg. Az építési költség Kondoroson: 279 398.346 Ft., Csabacsűdön: 29.999.340 Ft., Kardoson: 59.000.390 Ft., és Békésszentandráson: 81.600.866 Ft.
A települések kerékpárosainak életét, a kerékpáros turizmust, valamint a kerékpáros közlekedési biztonságot nagymértékben segítő kerékpárút építését, felújítását valósítják meg az önkormányzataink. A pályázat keretében elvárás, hogy az építési munkák mellett szemléletformáló programok is megvalósuljanak, amely elvárás találkozott az önkormányzatok elképzeléseivel, így különböző programok kerülnek megrendezésre az általános iskolánkban április 2-15-ig. A tantermi programok alakalmával a diákok a KRESZ oktatással, mozgásoktatással, baleset megelőzéssel valamint kerékpáros tájékozottság témakörével ismerkedhetnek meg. A szemléletformáló programokat a megye egyik legtapasztaltabb szolgáltatója, a Körösök Völgye Natúrpark valósítja meg.
A mai napon a projektindító sajtótájékoztató mellett az iskolában a Tour de Tacx program is megrendezésre került, melyet a kondorosi diákok Andó János, egykori Magyar Nemzeti Országúti Kerékpáros Válogatott szövetségi kapitány közreműködésével, nagy örömmel próbáltak ki. A Tacx szett egy állványos fékezett görgőből, egy országúti kerékpárból, projektorból és a hozzátartozó számítógépből és a rajta futó programból áll. Ennek segítségével egy virtuális kerékpárverseny jelenül meg a vetítővásznon.
Kondoros városában az alábbi fejlesztés valósul meg: a nagyszénási út (4642. számú országos közút) mellett a Szabadság utcától a Gépállomás utcáig terjedő szakaszon kétoldali kerékpársáv létesül 1,25 m szélességben, majd a Gépállomás utcától a nagyszénási úttal párhuzamosan, a külterületen, a közút kivitelezés alatt álló M44 gyorsforgalmi úti felüljárójának végszelvényéig egyoldali, kétirányú kerékpárút épül 2,25 m szélességben.
Előzetes várakozásaink alapján az idei év második felében kiválasztásra kerül a kivitelezést végző vállalkozás, valamint a munkaterület átadások is megtörténnek. Reményeink szerint a kivitelezési munkálatok a 2020-as évben sikeresen befejeződnek.
A fejlesztés eredményétől azt várjuk, hogy a településünk kerékpáros közlekedésbiztonsága, közlekedéskultúrája javulni fog valamint bízunk abban, hogy a kerékpárutak állapotának javulása a későbbiekben hozzájárulhat a kerékpárturizmus fellendüléséhez.

További képek a galériában megtekinthetőek:

http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/gallery&gallery_id=210