2018. július 1. napjától dr. Kupecz Benedek községi orvos és fogszakorvos nevét viseli városunk háziorvosi rendelője Hozzáadva: 2018-07-02

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezésre és a Központi Orvosi Rendelő névadó ünnepségére került sor a tegnapi nap folyamán Kondoroson. Minden év július elseje a magyar Egészségügy legnagyobb ünnepe. Ez az emléknap, olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik. Jelentős fordulatot hozott, amelyre Magyarország állampolgárai, büszkék lehetnek. Olyan jeles ünnep, amely egy nagy esemény ünneplésére méltóvá tesz.
A Kossuth téren rendezett városi ünnepség Pogonyi István általános iskolai kisdiák szavalatával vette kezdetét, majd dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében kiemelte, a Kormányhivatal fontos feladatának tartja, hogy lakosságot folyamatosan tájékoztassa a szűrővizsgálatok fontosságáról és arról, hogy a legfőbb érték az egészség.
Ünnepi beszédemben köszönetet mondtam a városunkban dolgozó orvosoknak, védőnőknek, ápolóknak, és egészségügyi dolgozóknak, hogy áldozatos gyógyító munkájukkal, hivatástudatukkal, emberségükkel hozzásegítenek minket, az egészségesebb, emberhez méltó élethez. Elmondtam "a mindenkori falu, a mindenkori település egyik fontos személyisége, meghatározó, stabil pontja volt tehát az az orvos, akinek személye a bizalom és a remény szimbóluma volt. A mai nap számunkra itt, Kondoroson azért is emlékezetes, mert egy ilyen emberről, egy ilyen köztünk élt, bennünket gyógyító segítő orvosról nevezhetjük ma el rendelőintézetünket. Nem csupán méltónak, hanem fontosnak, sőt időszerűnek is érzem ezt a gesztust. Hiszen Dr. Kupecz Benedek nevét olvasva immár az intézményen mégiscsak egy személlyel, egy arccal, egy pozitív egyéniséggel adunk magának az intézménynek is egy arculatot. Akik ma itt dolgozhatnak, az ő méltó örököseiként végezhetik munkájukat a jelenkor kondorosi polgáraiért."

Dr. Kupecz Benedek Kondoroson született 1908. március 20-án. Bár sebészként kezdte az orvosi pályafutását, végül a falu szeretett általános orvosaként élt itt. Élete nagy részét szülőfalujában töltötte, áldozatos, lelkiismeretes orvosként. Ismerte, szerette a falu minden családját, és Őt is családtagként szerették az emberek. Meleg, bátorító, őszinte szavai szintén orvosságként hatottak, melyek még ma is szájról szájra járnak régi betegei között. A hivatása volt az első az életében, ugyanakkor gyengéd szigorúsággal nevelte gyermekeit, csodálatos Édesapaként. Példaértékűen nagy műveltségű, sokoldalú ember volt. Nem dicsekedhetett kitüntetésekkel, rangos állami elismerésekkel, de számára a betegek ragaszkodása és hálás szeretete mindennél többet ért. IGAZI ORVOS VOLT!
35 éven át volt Kondoros községi orvosa és fogszakorvosa. Nyugdíjas korában Családjával Budakeszire költözött és itt töltötte csendes, békés, idős napjait. 1997. december 6-án kisérték utolsó útjára Szülőfalujában.
Az esemény megkoronázásaképpen az Központi Orvosi Rendelő falán elhelyezett emléktábla leleplezésére került sor, így a jövőben a Dr. Kupecz Benedek Háziorvosi Rendelő nevet viseli városunk gyógyító intézménye.
Az épület megáldásában közreműködött Tuska Tibor evangélikus lelkész, Kis Illés baptista lelkipásztor és Arany Gábor katolikus plébános. A rendezvény zárásaként Kozsuch Kornél Kondoros alpolgármestere mondta el ünnepi pohárköszöntőjét.

További képek a galériában megtekinthetőek:
http://ribarszkipeter.hu/index.php?route=public/gallery&gallery_id=187